Drůbeží horor
Nejlevnější je udusit se vlastní vahou  

Je šest hodin ráno. Branou líhně kuřat v Přemyslovicích u Prostějova vychází žena s igelitovým pytlem v náručí. Je plný čerstvě narozených kuřat. Ta vespod jsou už mrtvá, horní ještě žijí. V boxech, kde automat po osmnáct dní udržoval optimální teplotu a vlhkost, se jich tu přes noc vyklubalo deset tisíc. Druhého dne se však dožije necelá polovina. Kohouty "nosných plemen" se totiž nevyplatí vykrmovat - nepřibývají tak rychle jako odrůdy vyšlechtěné "na maso". Kolem dlouhého stolu, na kterém přibývají další a další bedny žlutých pípajících kuliček, stojí několik žen a zručně je třídí. Slepičky ukládají do vystlaných krabic; pojedou do drůbežáren snášet vejce. Kohouty hází za záda do kovových kontejnerů. "Udusí se vlastní vahou," říká ředitel Jaroslav Frýbort. "A ta poslední vrstva se dusí pod víkem, kterým se nakonec sud přiklopí." Mrtvé ptáky si potom buď rozeberou lidé z okolí například na krmení lišek, nebo skončí v kafilerii.  

 

Tzv. sexování není žádnou novinkou. U nás je běžné od konce šedesátých let. Protože se kohoutci od slepiček původně rozlišovali jen velmi těžko, vyšla výrobcům vstříc věda. Podařilo se jí vyšlechtit odrůdy, u kterých se pohlaví pozná snadno podle barvy: samičky jsou tmavší.Proti zabíjení několik hodin starých kohoutků nic nenamítá ani ing. Zdeněk Burda, tajemník Ústřední komise pro ochranu zvířat. Z pátého paragrafu ochranného zákona, nad jehož dodržováním by měla komise dohlížet, totiž vyplývá, že důvodem k usmrcení zvířete může být i "regulování populace"."Vykrmovat kohouty nosných plemen prostě není hospodářsky účelné," vysvětluje Burda. Už méně se mu však líbí způsob, jakým v Přemyslovicích "regulaci" dělají. Zákon totiž přímo zakazuje zvířata dusit. "Dopustili se přestupku," říká tajemník Ústřední komise. "Měli použít nějaký narkotizační prostředek - například kysličník uhličitý. Budu jim tam muset poslat veterináře na kontrolu."  

A proč si přemyslovičtí nevybrali nějakou "humánnější metodu utracení"? "Znamenalo by to práci navíc, stálo by to nějaké peníze, klesla by jim produktivita práce," vysvětluje ing. Burda. Kontrolu provedl hned druhý den MVDr. Josef Hronek, zvěrolékař Okresní veterinární správy v Prostějově. "Zákon je dost přísný," říká, "na náš rozkaz budou muset přemyslovičtí sypat do kontejnerů suchý led (pevný kysličník uhličitý), potrápíme je i přes obecní úřad - na něm záleží, zda dostanou pokutu."

 

Bez klecí už neumějí žít

Za poslední čtvrtletí loňského roku provedli veterináři 1 056 kontrol chovů a 1 100 kontrol činností (například přeprava zvířat). V osmi procentech z tohoto počtu navrhli přestupkové řízení. Neznamená to však, že zbytek byl bez závad. Veterinář se totiž nejdřív dohodne s provinilcem, jak nedobré podmínky zvířat zlepšit. Teprve když věci zůstanou při starém, dojde ke správnímu řízení. Maximální možná výše pokuty za týrání němé tváře je pro soukromou osobu 15 000 a pro podnik 200 000 korun."Většina pokutovaných jsou zoufalci, kteří si pořídili třeba stádo, ale o zvířatech nevědí vůbec nic. Anebo problémoví jedinci, kteří nakonec stejně skončí ve vězení za něco jiného," říká Z. Burda. Řízení bylo zatím zahájeno proti jedinému velkochovu - drůbežárně v Dobřenicích u Hradce Králové. Veterináři tam na pravidelné kontrole zjistili, že vyřazené kohoutky zaživa drtí v jakémsi mlýnu."Podmínky v intenzívních velkochovech sice nejsou pro zvířata ideální, ale zřejmě jsou přijatelné," soudí Zdeněk Burda. "Jinak by přece nejen nepřežila, ale nesnášela by dokonce vejce a nerostla. Navíc slepice, které po celé generace nepoznaly nic jiného než klec, už volnému chovu odvykly." Poslední větu ing. Burda dokládá informací ze Švýcarska, kde chovatelské klece zákon před třemi lety zakázal. V důsledku to prý ale neznamenalo nic jiného než škodu pro zákazníky (stoupla cena vajec) a pro samotné slepice: propadly různým nemocem a jejich úhyn se zdvojnásobil.

28.08.1995 - MAREK ŠVEHLA, RESPEKT

www.upc-online.org/

www.isecruelty.com/

www.atourhands.com/chicks.html

www.animalsvoice.com/PAGES/archive/battery.html

www.atourhands.com/broilers.html